Üzenet
    Szerkesztői előszó

    Rejtvény
    Archívum

 

Üzenet

 

Nagy örömünkre szolgál, hogy sok verset ajánlanak fel nekünk, és arra kérjük olvasóinkat, folytassák e gyakorlatot, és adják meg a lehetőséget nekünk és a világháló közönségének, hogy egyre újabb szerzőkkel ismerkedhessünk meg.

A Mink magunk rovatban Aranyi László, Berkes Karina, Egry Artúr, Dennis Sugar y Frank, Halogén Diána, Mátyus Attila, Nyírfalvi Károly, Szakáli Anna, Szőnyi Bartalos Mária, Szanyi Sándor és Sys írásai látnak napvilágot. Az Élőképet Várady Szabolcs, a nagy klasszikusoknak helyet adó, ezúttal a "Csak ez méltó emlékezésre" című rovatot pedig Czeslaw Milosz versei töltik meg. A Versnyomban Dennis Sugar y Frank fordításai közül válogattunk. És a szokásokhoz híven a HelyzetJelentésben a HelyzetEmber saját versei jelennek meg.

A HelyzetEmber bő másfél éve jelenik meg: egy olyan irodalmi lapot szerettünk volna indítani a világhálón, amely tényleg csak azzal foglalkozik, amiért létrehoztuk (noha ebbe még sokkal több beleférne a mostaninál); ahol megtalálhatók azok a nagyon fontos versek, amelyek szégyenszemre alig szerepelnek az internet magyar szegletében.

Azt is szoktuk írni, hogy a HelyzetEmber hasábjain minden felajánlott mű válogatás nélkül megjelenhet. Ez ma már nem igaz. Ennek van egy örömteli oka: nagyon sok művet kapunk. Talán érdemes volna sűrűbben megjelenni, de erre gyakorlati okokból nem állunk készen, és kilátás sincsen rá, hogy például havonta megjelenjünk. Szólni kell azonban egy szomorúbb dologról is.

Kaptunk olyan műveket, amik közel vannak ahhoz a határhoz, amin túl a HelyzetEmber már annyira sem tudja felvállalni az írást, hogy az a fejléce alatt szerepelhessen: ez a határ pedig szigorúan nem minőségi. Művészi érték szempontjából nem ítéljük meg a műveket, ahogy eddig sem tettük, mert nem vállaljuk fel az ezzel járó felelősséget; nem is hiszünk abban, hogy lehetne helyesen dönteni. De vannak olyan eszmék és gondolatok, amik itt nem fordulhatnak elő.

Amikor a lapot elindítottuk, reméltem, hogy a fenti sorokat nem kell majd leírnom. Sebaj. Művészi (és ha tetszik, minőségi) nyitottságunkból nem veszítettünk semmit. Alapvető célunk, hogy új szerzőket mutassunk be, ezért mindenki, aki felajánl számunkra művet: bármit, ami irodalom, nyilvánosságot kap. Tiszteljenek meg minket írásaikkal.

Ímélcímeink:
helyzetember@helyzetember.hu
szerkeszto@helyzetember.hu

Ezekre várjuk a műveket, véleményeket, ötleteket, megfejtéseket a rejtvényre, mindent.

 

Rejtvény

 

Ki írta a következő verset, és mi a címe?

"Mert kerek egész, mesteri a kép,
Tiszta szellem nőttette, s honnan az?
Szemétdomb, utca mocska, rossz fazék,
Üvegcserép, rossz bádog, ócskavas,
Ó csont, rossz rongy, kasszírnő-zagyvalék,
Bányaszáj. Létrám nincs már: lenn maraszt,
Feküdni létrák legtövébe hív
A förtelem csont-rongy bazár, a szív"

A helyes megfejtést beküldők könyvet nyerhetnek.

 

Archívum

 

A HelyzetEmber korábbi számai:

1. szám (Bodor Béla, Határ Győző, Tengerszem, Sys)

2. szám (Tóth Krisztina, Fernando Pessoa, Barbarus, Réka, Tengerszem, Sys)

3. szám (Tolnai Ottó, Vas István, Vörös András, Komáromi János, Magnifique, Tengerszem, Sys, Simon Imre)

Különszám (Vörös András: Poét(ik)a 1993–2003)

4. szám (Tolnai Ottó, Lucian Blaga, Réka, Csőke Dénes, Komáromi János, Simon Imre, Sys)

5. szám (Kántor Péter, Kalász László, Maróti Szabolcs V. O. B., Csőke Dénes, Sys, Tengerszem, Simon Imre)

6. szám (Kántor Péter, Dylan Thomas, Berkes Karina, Egry Artúr, Co. Dennis Sugar y Frank, Gáspári Marianna, Halogén Diána, Limbilo, Vas Csaba, Sys, Simon Imre)

 

  Üzenet
    Szerkesztői előszó

    Rejtvény
    Archívum